Η Σιθωνία είναι ορεινή, γενικά, περιοχή με ωραία δάση. Το κλίμα της είναι μεσογειακό.
ΕΛΙΑ – ΛΑΔΙ
Χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους της, η Χαλκιδική, παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους. Τα ελαιόδεντρα της Χαλκιδικής καλλιεργούνται χωρίς χημικές παρεμβάσεις. Πλούσιες σε φαινολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (ουσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού), οι ελιές της Χαλκιδικής μεταποιούνται με γνώμονα την ικανοποίηση του καταναλωτή. Η υψηλή θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση της ελιάς και του ελαιόλαδου της Χαλκιδικής τα έχουν καθιερώσει ως ένα αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Νόστιμα και υγιεινά μετατρέπουν τις σαλάτες και τα φαγητά σε πραγματικές γαστρονομικές απολαύσεις. Περιοχές παραγωγής είναι το Όρος Μελίτων, η Χερσόνησος Παλλήνης, τα Υπώρεια Χολομώντα, οι Κάμποι Πολυγύρου, Ορμύλιας, Ολύνθου και Μουδανιών.
ΜΕΛΙ
Η Χαλκιδική είναι η «μάνα της μελισσοκομίας». Με 6.500 μελισσοκόμους (32% του συνόλου της χώρας) και 1.910 τόνους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως, δίκαια χαρακτηρίζεται ως το κέντρο μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια εκθείασε το μέλι και τις ωφέλειές του στον άνθρωπο με το επιχείρημα ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Σήμερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής συνεχίζοντας την παράδοση αξιοποιούν με τον αγνότερο τρόπο την πλούσια χλωρίδα της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και της Βόρειας Χαλκιδικής, παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού. Οι μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχείων στο πευκόμελο το καθιστούν μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Μεγαλύτερο μελισσοκομικό κέντρο είναι η Νικήτη.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ – ΓΛΥΚΑ
Απ” άκρη σ” άκρη στη Χαλκιδική καλλιεργείται, χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, μεγάλη ποικιλία φρούτων εξαιρετικής ποιότητας. Τα υπέροχα σε γεύση φρούτα αποτελούν την πρώτη ύλη για τις γνωστές μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού που οι γυναίκες της Χαλκιδικής παρασκευάζουν με μοναδική τέχνη. Η υψηλή ποιότητά τους, η ξεχωριστή γεύση τους και ο σεβασμός των παρασκευαστριών στην παράδοση τα έχει καθιερώσει στην ελληνική και ξένη αγορά. Οι παραδοσιακές μαρμελάδες και τα γλυκά της Χαλκιδικής, μετατρέπουν το πρωινό σε μοναδική γευστική απόλαυση για μικρούς και μεγάλους.
ΚΡΑΣΙΑ
Ακολουθώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής και χρησιμοποιώντας τις πιο εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες οιναμπέλου (Λημνιό, Ροδίτη, Αθήρη, Ασύρτικο), σε συνδυασμό με τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες (ξηροθερμικό κλίμα) της Χαλκιδικής έχουμε καταφέρει να παράγουμε μερικά από τα καλύτερα κρασιά. Επίσης το ανώμαλο και ημιγόνιμο του εδάφους, καθώς επίσης το μεράκι και οι συστηματικές επιστημονικές μελέτες μας καθιέρωσαν ως οινοπαραγωγική περιοχή. Οι βιομηχανικές μονάδες του νομού, χρόνο με το χρόνο αναδεικνύονται παγκοσμίως για τα νέα προϊόντα που παράγουν χρησιμοποιώντας για την παραγωγή κρασιών όχι μόνο τις πιο εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες αλλά και ξένες, κυρίως γαλλικές. Να αναφέρουμε ακόμη ότι στο νομό μας υπάρχει και ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας με 4.750 στρέμματα.
ΑΛΙΕΙΑ
Η αλιεία ανήκει στα βασικά επαγγέλματα για τους κατοίκους της Χαλκιδικής και για αυτό το λόγο υπάρχει καθημερινά φρέσκο ψάρι σε αυθονία!
Σας προτείνουμε ενδεικτικά ορισμένα εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής και σας εγγυόμαστε γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες!
Ιστορία
Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Ο Aθως πάλι σχηματίστηκε...
περισσότεραΦαγητό
Η Σιθωνία είναι ορεινή, γενικά, περιοχή με ωραία δάση. Το κλίμα της είναι μεσογειακό. ΕΛΙΑ – ΛΑΔΙ Χάρη στο κλίμα...
περισσότεραΕκδρομές
Καθ” όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται καθημερινά κρουαζιέρες κατά μήκος του Αγίου Όρους. Από τον Όρμο Παναγίας Μία μοναδική...
περισσότεραΠαραλίες
Η Μεταμόρφωση, ένας σύγχρονος οικισμός, χτισμένος σε πευκόφυτη περιοχή βρίσκεται κοντά σε δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικούς κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά και αμμουδερές...
περισσότερα